تاثیر تعطیلات کرونایی بر سلامت دهان و دندان
ترجمه: ندا احمدلو/ دندانه
پاندمی کروناویروس بسیاری از جنبههای زندگی انسانها را تغییر داده است، اما کمتر کسی با اثرات زیانبار این پاندمی بر سلامت دهان و دندان آشنایی دارد. تغییر فرهنگ مصرف میانوعدهها در دوران تعطیلات سراسری بهدلیل شیوع کروناویروس، مسائلی را بهوجود آورد که مورد توجه محققان و دندانپزشکان قرار گرفته است.
تحقیقات جدید «بنیاد بهداشت دهان و دندان» (OHF) نشان میدهد که ماندن در خانه بهدلیل تعطیلات کرونایی باعث شده است که بیش از یکسوم بزرگسالان بریتانیا (حدود ۳۸ درصد)، تعداد دفعات استفاده از میانوعدهها را در طول روز افزایش دهند.
از زمان شروع تعطیلات سراسری بهدلیل پاندمی جهانی کووید-۱۹، میزان استفاده از میانوعدهها در بزرگسالان جوان افزایش یافته است و حدود دوسوم (حدود ۶۱ درصد) از بزرگسالان زیر ۳۵ سال بریتانیا اظهار کردهاند که درحال حاضر همچنان تعداد بیشتری از میانوعدهها را در فاصله بین وعدههای غذایی اصلی مصرف میکنند.
فرهنگ مصرف میانوعدهها در میان خانوادههای دارای فرزندان خردسال هم دستخوش تغییرات زیادی شده است. طبق اظهارات حدود ۷۰ درصد از خانوادههای دارای کودکان زیر ۵ سال، آنان بسیار بیشتر از گذشته از میانوعدهها استفاده میکنند. این میزان در مقایسه با خانوادههایی که هیچ فرزندی ندارند، به بیشتر از دو برابر میرسد.
با توجه به تغییر فرهنگ مصرف میانوعدهها بهدلیل تعطیلات کرونایی، بنیاد بهداشت دهان و دندان (OHF) نگران آسیبهایی است که این اتفاق برای سلامت دهان و دندان کل بریتانیا بهدنبال خواهد داشت. دکتر نیگل کارتر (مدیر اجرایی این بنیاد) میگوید: «ما بهعنوان یک ملت بهآرامی از الگوی سه وعده غذایی اصلی دور شدهایم و الگوی استفاده بیشتر از میانوعدهها را پذیرفتهایم. این اتفاق در تعطیلات سراسری بهدلیل شیوع کروناویروس بدتر شد، چراکه تغییرات ناگهانی در برنامه شغلی و زندگی خانوادگی، بسیاری از افراد را به مصرف هرچه بیشتر میانوعدهها سوق داد».
او میافزاید: «خوردن خوراکیهای میانوعدهای میتواند از پیامدهای ملالتزدگی و نیاز به پیدا کردن یک عامل بیرونی برای رسیدن به آرامش کوتاهمدت باشد. اما مشکل اینجاست که مصرف بیرویه میانوعدهها میتواند پیامدهای ناگواری برای سلامتی ما داشته باشد. هر وقت که ما چیزی میخوریم یا مینوشیم، باکتریهای پلاک در دهان جمع میشوند. همین باکتریها اسیدی را تولید میکنند که به دندانها هجوم میبرند و باعث پوسیدگی و فرسایش دندانها میشوند. دهان معمولا میتواند این اسیدها را با کمک بزاق دهان خنثی کند، اما مصرف مداوم خوراکیهای میانوعدهای اساسا همین فرصت را هم از دهان سلب میکند و دندانها را شدیدا نسبت به حملات اسیدی آسیبپذیر میسازد».
یکی از سادهترین و موثرترین راهها برای محافظت از دندانها و لثه در فاصله بین وعدههای غذایی، جویدن آدامسهای بدون قند است. این کار به دهان کمک میکند تا بزاق بیشتری تولید کند و درنتیجه توانایی دفاعی دهان در برابر اسیدها را افزایش میدهد.
دکتر بن اتکینز (رئیس بنیاد بهداشت دهان و دندان) میگوید: «بسیار مهم است که ما از آسیبهای مرتبط با مصرف خوراکیهای میانوعدهای آگاه باشیم و اقدامات مناسبی را برای پیشگیری از این آسیبهای احتمالی انجام دهیم».
بهگفته او، «جویدن آدامس بدون قند از طریق افزایش بزاق دهان میتواند به کاهش حملات اسیدی در دهان کمک کند. توجه داشته باشید که معمولا حدود یک ساعت طول میکشد تا بزاق دهان، مواد معدنی ازدسترفته مینای دندان را جایگزین کند. اما جویدن آدامس بدون قند به مدت ۲۰ دقیقه بعد از خوردن یا نوشیدن مواد غذایی، راهکار عالیای برای افزایش بزاق دهان و کمک به جایگزینسازی هرچه سریعتر مواد معدنی مینای دندان است».
منبع:دندانه