جریمه یک میلیون دلاری برای نقص تحریمهای امریکا
آینده حضور دنسپلای سیرونا در ایران در هالهای از ابهام
بزرگترین کارخانه تجهیزات دندانپزشکی دنیا به دلیل صادرات غیر رسمی به ایران مجبور به پرداخت غرامت شد.
دفتر کنترل سرمایههای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا (OFAC) در تاریخ ششم دسامبر ۲۰۱۷ در وبسایت خود اعلام کرد کمپانی آمریکایی دنسپلای سیرونا (DENTSPLY SIRONA INC) با پرداخت ۱,۲۲۰,۴۰۰ دلار جریمه به دلیل صادرات محصولات خود به ایران موافقت کرده است.
در این خبر ذکر شده است که دو شرکت تابعه کمپانی DSI، بین سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۲، سی و هفت محموله شامل اقلام دندانپزشکی را به طور مستقیم یا غیر مستقیم، با علم به اینکه مقصد نهایی آنها ایران خواهد بود، صادر کردهاند که با قوانین این وزارتخانه مغایرت دارد.
جریمه یک میلیون دلاری شرکت دنسپلای سیرونا توسط وزارت خزانهداری امریکا در حالی صورت میگیرد که این شرکت صراحتاً در سایت خود اعلام کرده است هیچگونه داد و ستدی با ایران و کشورهایی که در فهرست تحریم آمریکا قرار گرفتهاند ندارد.
در حال حاضر چندین شرکت ایرانی سالهاست با ادعای دارا بودن نمایندگی رسمی، برخی محصولات این شرکت و برخی شرکتهای زیرمجموعههای ان را به کشور وارد و عرضه میکنند. اما هنوز مشخص نیست کدامیک از شرکتهای زیر مجموعه این شرکت که در نقض تحریمهای امریکا علیه ایران نقش داشتهاند و آینده رابطه کاری آنها با ایران چگونه خواهد بود.
تاریخچه دنسپلای
کارخانه دنسپلای سال ۱۸۹۹ توسط چهار تاجر آمریکایی بنیانگذاری شد و کار خود را در ایالت پنسیلوانیا با ساختن پرسلن دندان آغاز کرد و سپس یکی از بنیانگذاران آن به نام جرج وایتلی
(George H. Whiteley) که در زمینه سرامیک تجربه داشت، مدیریت کارخانه را برعهده گرفت. وایتلی منشاء بسیاری از ابداعات کارخانه، از جمله رینگهای پلاتین بود که شکنندگی دندان را کاهش میداد و این ابداع او به عنوان اختراع ثبت شد. دنسپلای که شعار آن همیشه ارائه راهحل برای مشکلات موجود در تجهیزات دندانپزشکی بوده است، از همان زمان واحد تحقیق و توسعه مجهزی داشت که افراد دیگری مانند دکتر جیمز ویلیامز (James Williams) را در آن استخدام کرده بود. از جمله نتایج برجسته این تلاشها، میتوان به ساخت دنچرهایی با قابلیت انطباقپذیری بیشتری با فک و دندانهایی با سایزهای متفاوت برای اشکال مختلف صورت و دارای رنگهای منحصر به فرد متناسب با سن بیمار اشاره کرد.
دنسپلای به دلیل تعرفههای بالای گمرک به خصوص در اروپا و استرالیا و در جهت تلاش برای اختصاص سهم بیشتری از بازار خارجی، مراکز تحقیق و توسعهای را هم در سایر کشورها تأسیس کرد که اولین آنها در استرالیا بود. در سال ۲۰۱۰ مهمترین بازارهای این کمپانی به ترتیب سهم خرید محصولات، اروپا با سهم چهل درصد، ایالات متحده آمریکا با سهم سی و هفت درصد، آمریکای لاتین با سهم پنج درصد، آسیا به غیر از ژاپن با سهم پنج درصد، کانادا با سهم چهار درصد، ژاپن با سهم چهار درصد، آفریقا و آسیای میانه با سهم سه درصد و استرالیا با سهم دو درصد بودند.
این کارخانه بسیاری از ایدههایی که امروز در محصولات آن به کار گرفته میشود را در دهه ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰ توسعه داد و سال ۱۹۶۹ آنقدر شناخته شده بود که بتواند نام خود را به کارخانه بینالمللی دنسپلای تغییر دهد. نقطه عطف تاریخچه این کارخانه که آن را به موفقیت امروزی رساند، خریدن آن توسط کارخانه تجهیزات دندانپزشکی Gendex در سال ۱۹۹۳ به قیمت پانصد و نود میلیارد دلار و ادغام با آن بود.
دنسپلای سال ۲۰۱۱ شرکت Astra Tech که سومین تولیدکننده بزرگ ایمپلنت در دنیا است را به قیمت یک و هشت دهم میلیارد دلار خرید. سپس سال ۲۰۱۶ سهام کارخانه تجهیزات دندانپزشکی سیرونا را به قیمت پنج و نیم میلیارد دلار خریداری کرد و با آن ادغام و به بزرگترین سازنده محصولات دندانپزشکی دنیا تبدیل شد. در حال حاضر بر اساس آخرین آمارها، سرمایه در گردش دنسپلای سیرونا پانزده و دو صدم میلیارد دلار است که در فصل اخیر سودی برابر با پنج و هفتاد و شش صدم درصد داشته است. این کارخانه هماکنون گرانترین کارخانه تولید تجهیزات دندانپزشکی دنیا به شمار میرود.
تاریخچه سیرونا
کارخانه سیرونا توسط یک مهندس مکانیک به نام جرج وایتلی (Erwin Moritz Reiniger) در آلمان پایهگذاری شد. رینگر در دهه ۱۸۸۰ میلادی، دو شریک تجاری را برای احداث کارخانهای برای ساخت متههای دندانپزشکی برقی دعوت کرد. کارخانه آنها، سال ۱۹۰۵ نخستین یونیت دستگاه اشعه ایکس را ساخت و پس از آن، رسماً به تولید تجهیزات دندانپزشکی مشغول شد. سیرونا سال ۱۹۹۷ رسماً یک کارخانه مستقل شد و کارخانههای دیگری را برای گسترش کار خود خرید. این واحد تجاری، چند بار توسط برندهای کشورهای مختلف خرید و فروش شده است تا اینکه کمپانی آمریکایی دنسپلای سال ۲۰۱۶ سهام آن را خریداری کرد و نام تجاری دنسپلای سیرونا از ادغام این دو به وجود آمد.
محصولات دنسپلای سیرونا
در حال حاضر بازار هدف دنسپلای سینورا، بیش از ۱۲۰ کشور را در بر میگیرد و در بیش از ۴۰ کشور نمایندگی رسمی و در ۲۱ کشور کارخانه دارد. محصولات این کارخانه، به سه دسته کلی تقسیم میشوند که دسته اول مواد دندانپزشکی مانند داروهای بیحسی، مواد ترمیمی، سفیدکنندههای دندان و سیلانتهای دندان هستند. دسته دوم شامل محصولات لابراتوارهای دندانی مانند دندان مصنوعی، سرامیکهای دندان، روکش و بریدج و همچنین تجهیزات کامپیوتری دندانپزشکی مانند کد/کم میشود و دسته سوم هم ابزار اندو، ایمپلنت، مواد گرفت استخوان، ملزومات ایمپلنتولوژی سهبعدی دیجیتال و همچنین ارتودنسی را در برمیگیرد.
منابع:
treasury.gov (سایت وزارت خزانهداری آمریکا)
Forbes
stocknewsjournal.com
منبع:دندانه