درباره کتاب دانشنامه پزشکان وکیل
دکتر رفیع کافیه
کشور ایران با وجود قدمت تاریخی و فرهنگی آن، هنوز در زمینه کتابهای مرجع و دانشنامههای تخصصی با کمبود بسیار روبروست. البته از دیرباز دانشنامههای متعددی در مورد رجال و شخصیتها توسط محققان فراهم آمدهاست که بیشتر از همه حوزه پزشکی و ادبی را شامل میشود؛ از جمله دانشنامههای پزشکی (البته نه با معیارهای کنونی) که به بحث در مورد رجال پزشکی پرداخته میتوان از “عیونالانبا فی طبقاتالاطبا” از ابن ابی اصیبعه، “تاریخالحکما” از قفطی، “طبقاتالاطبا و الحکما” از ابن جلجل و “مطرحالانظار” از سیدالحکما نام برد.
در دوران معاصر نیز دانشنامههای اختصاصی با موضوع شخصیتها، که پزشکان را هم در بر میگیرند، تدوین شدهاست که از جمله آنها میتوان به “شرح رجال ایران در قرن ۱۲ و ۱۳ و ۱۴هجری” از مهدی بامداد، “نخبگان سیاسی ایران” از زهرا شجیعی، “زندگینامه رجال و مشاهیر ایران” از حسین مرسلوند اشاره کرد که به جنبههای مختلف زندگی پزشکان پرداختهاند.
با این حال هنوز کتابهای اختصاصی و به اصطلاح دانشنامههای تخصصی پزشکان چندان مورد توجه قرار نگرفتهاست. کتابهایی از جمله کتاب “پزشکان نامی پارس” از دکتر محمدتقی میر، “نامآوران پزشکی معاصر ایران” از دکتر علی یزدینژاد و “پزشکان در قلمرو فرهنگ و هنر” از دکتر محمدحسین عزیزی از جمله این کتب تخصصی هستند که هر کدام از دیدگاهی، به معرفی پزشکان پرداختهاند.
کتاب “دانشنامه پزشکان وکیل؛ از انقلاب مشروطیت تا انقلاب اسلامی” کتاب گرانبهایی است به همت دکتر علی یزدینژاد، پزشک و مدیر انتشارات میرماه، و همکارشان خانم شهناز بیگی بروجنی شکا گرفته و چاپ دوم آن در سال ۹۸ منتشر شدهاست. این کتاب در بردارنده زندگینامه و کارنامه پزشکی و سیاسی ۱۶۰ پزشک ایرانی است که در فاصلۀ دو انقلاب مشروطیت و انقلاب اسلامی، بر کرسی مجلس شورای ملی، مجلس سنا و مجلس موسسان تکیه زدهاند.
امید است که مورد پسند صاحبنظران پزشک و پزشکان صاحبنظر قرار گیرد.
منبع:دندانه