عوارض پرتودرمانی سر و گردن بر دندانها
ژورنال آسیبشناسی، رادیولوژی، جراحی و بیماریهای دهان در آخرین شمارهی خود نتایج مطالعهای را منتشر کرده که برای مشخص کردن عوارض پرتودرمانی سر و گردن (HNRT) بر دندانها و تحقیق بر روی تأثیر دوز پرتودرمانی موضعی بر روی از دست رفتن دندان انجام شده است.
به منظور بررسی مسائل تأثیرگذار بر کشیدن دندانها پس از HNRT، و تأثیر ۳ دوز متفاوت پرتو (بیشتر از ۳۰ جی وای، بین ۳۰ تا ۶۰ جی وای و بیشتر از ۶۰ جی وای) بر روی از دست رفتن دندانها، تحلیل گذشتهنگر مبتنی بر دوزیمتری انجام شد. علاوه بر این نتایج کشیدن دندان پس از HNRT و میانگین دوزیمتری غدد پاروتید و تغییرات بزاقی مورد بررسی قرار گرفت.
این تحقیق بر روی ۶۶ نفر از بیمارانی که تحت HNRT قرار گرفته بودند انجام شد. در نتیجه مشاهده شد پوسیدگی دندان با شیوع ۶۷.۸ درصدی، شایعترین عارضهی دندانی، پس از HNRT است و مولرهای فک بالا و دو طرف تومور این بیماران در مقایسه با سایر افراد زودتر از دست رفته بودند. نسبت شانس کشیدن دندان پس از HNRT برای دندانهایی که در معرض اشعه با دوز بالاتر از ۶۰ جیوای قرار گرفته بودند، تقریباً ۳ برابر بود. همچنین در نواحی که اشعهی دوز بالاتر از ۵۰ جیوای دریافت کرده بودند احتمال استئورادیونکروز (ORN) و تأخیر بیشتری در بهبودی وجود داشت.
میتوان از این تحقیق نتیجه گرفت پوسیدگیهای دندانی، دلیل عمدهی کشیدن دندانها پس از HNRT است و تحلیل دوزیمتریک نشان میدهد دوز بالای پرتو میتواند بر دندان بیمارانی که از سرطان سر و گردن بهبود مییابند تأثیر منفی بگذارد و خطر از دست رفتن دندانها و ORN را در آنها افزایش دهد.
منبع:دندانه