فرهنگ و هنر راهیابی مستند زندگینامهی دکتر امیراسماعیل سندوزی به جشنواره فیلم مستند سینماحقیقت
«امیر، اسماعیل، تقی، جواد» به کارگردانی اردلان عاشوری روایتی از زندگی امیر اسماعیل سندوزی، دندانپزشکی است که علاقهای خاص به هنر دارد.
اردلان عاشوری کارگردان مستند «امیر، اسماعیل، تقی، جواد» که در بخش کوتاه مسابقه ملی پانزدهمین جشنواره بینالمللی سینما حقیقت حضور دارد، درباره این مستند گفت: «مستند امیر، اسماعیل، تقی، جواد داستان زندگی، شخصیت و آثار امیر اسماعیل سندوزی دندانپزشکی است که در زمینه هنر نیز فعالیتهایی داشته است. نام «امیر، اسماعیل، تقی، جواد» برگرفته از خود فیلم است؛ سندوزی در فیلم تعریف میکند که در کودکی به دلیل مسائل مختلف، او را به نامهای مختلف صدا میزنند.»
او که کارگردان سریال گیله وا هم هست، با اشاره به اینکه این مستند به صورت پرتره روایت میشود درباره علت انتخاب این فرم اظهار داشت: «یکی از مستندهای مورد علاقه من، مستند پرتره است، امیر، اسماعیل، تقی، جواد به صورت مصاحبه پیش میرود و در خلال آن با ابعاد مختلف زندگی امیر اسماعیل سندوزی روبهرو میشویم، با او به نقاط مختلف سفر میکنیم و سعی داریم شخصیت او را در فیلم پیدا کنیم.»
عاشوری درباره علت ساخت مستندی درباره امیر اسماعیل سندوزی عنوان کرد: «دوست دارم فیلم شخصیتهای مهم ایران ساخته شود، به همین دلیل به سراغ اینگونه مستندها میروم، این شخصیتها متأسفانه از میان ما خواهند رفت، آیندگان حق دارند درباره آنها بدانند. با امیر اسماعیل سندوزی و موزهای که به نام او در تهران وجود دارد از طریق یکی از دوستانم آشنا بودم، در تحقیقاتم به این شخصیت علاقهمند شدم و ساخت مستند را آغاز کردم.»
این مستندساز درباره ویژگیهای این مستند گفت: «یکی از ویژگیهای امیر، اسماعیل، تقی، جواد سادگی آن است. سعی کردهام فرم فیلم را در نهایت سادگی انتخاب کنم تا محتوای آن مورد توجه مخاطبان قرار گیرد. از طرف دیگر تمام تلاش خود را کردهام که شخصیت سندوزی در این فیلم بروز و ظهور داده شود. این فیلم در ۳۸ دقیقه اطلاعات زیادی دارد که مخاطب را خسته نمیکند.»
این کارگردان درباره جشنواره سینماحقیقت، گفت: «سینماحقیقت از معتبرترین و مهمترین جشنوارههای سینمای مستند ایران است، آینده سینمای مستند و سینمای داستانی به این جشنواره وابسته است. مدتی در سینمای داستانی فعالیت داشتم که برخلاف سینمای مستند بسیار بیهویت و رنگباخته است، مستند ابعاد مختلف زندگی، جغرافیا، هنر، صنعت و… مردم ایران را شامل میشود و اگر سینمای داستانی قرار است در آینده قوامی یابد، باید از مسیر سینمای مستند بگذرد.»
وی درباره برگزاری آنلاین جشنواره سینماحقیقت، گفت: «مهمترین انگیزه من دیده شدن فیلم است و هیچگونه توقع مالی ندارم. ذات سینمای مستند این است که هنوز انگیزههای تجاری در آن قوی نشده است، اگر اینگونه نبود صفا، صمیمیت و ویژگیهای ذاتی خود را نداشت. مستندساز کسی است که انگیزههای هنری و آفرینشهای هنری را در اولویت قرار میدهد و دوست دارد فیلمش بر مخاطب تأثیر بگذارد.»
دکتر امیر اسماعیل سندوزی (۱۳۰۷) همراه با دکتر بدری تیمورتاش، از مؤسسین دانشکده دندانپزشکی مشهد، دومین دانشکده دندانپزشکی ایران و نقاش و مجسمهساز و نویسنده است.
پانزدهمین جشنواره بینالمللی فیلم مستند ایران «سینماحقیقت» از ۱۸ تا ۲۵ آذرماه به دبیری محمد حمیدی مقدم برگزار میشود./ ایرنا
منبع:دندانه