قدمت ۱.۸میلیون ساله خلال دندان!
اگرچه امروزه دندانپزشکان استفاده از خلال دندان را به دلیل آسیب رساندن به نسج لثه و فرسایش تدریجی مینای دندان توصیه نمیکنند، اما برخی یافتههای دانشمندان نشان میدهد خلال دندان از زمان انسانهای نخستین همراه انسانها بوده و استفاده از آن سابقهای یک میلیون و هشتصد هزار ساله دارد.
استخوانهای آرواره کشف شده در کشور گرجستان با قدمتی حدود یک میلیون و هشتصد هزار سال پیش، قدیمیترین انسانهای اولیهٔ یافت شده خارج از قاره آفریقا هستند. باستانشناسان صاحبان این آروارهها را جزو گونههای فرعی انسان راست قامت (Homo erectus) دسته بندی کرده و انسان راست قامت georgicus نامیدهاند. مغز این گونه از انسانها کمی کوچکتر از مغز انسانهای امروزی است. آنها عمود راه میرفتند و از ابزار استفاده مینمودند.
تیم باستانشناسی دانشگاه زوریخ به رهبری آنی مارگولاشویلی، بعد از بررسی ۴ آوارهٔ مختلف تفاوتهای بسیاری را در شکل دندانهای این ۴ آرواره مشاهده کردند که با تغییرات ژنتیکی عادی قابل توضیح نبودند. آنها معتقد هستند بدشکلی و سایش روی دندانها به خاطر استفاده از ابزاری چون خلال دندان ایجاد شده است.
به نظر میرسد صاحبان این آروارههای یک میلیون و هشتصد هزار ساله آنقدر از خلال دندان استفاده میکردند که با آسیب به بافتهای اطراف دندان، موجب تورم و عفونی شدن لثههاشان شدهاند..
بررسیها مشخص کرد فردی که از خلال دندان استفاده میکرد جوان بود، چون هیچگون پوسیدگی روی دندانهای وی مشاهده نشد. همچنین محققان ناحیهٔ آسیب دیدهٔ استوانهای شکلی بین دندانها و لثه کشف کردند، که توسط خلال دندان ایجاد شده است.
بنا به گفته مارگولاشویلی، باستانشناس، سایش مداوم دندان باعث تغییر شکل استخوان شده و شکل فک را در طی طول عمر فرد تعیین میکند. هنگام نسبت دادن فکهای فسیلی انسانیان به گونههای مختلف، این تاثیرات بیاهمیت تلقی میشوند.
جالب است که یکی از چهار فک آنقدر پوسیده شده بود که فرد تمام دندانهای خود غیر از دندان نیش را از دست داده بود. محققان تصور میکنند که این گونه از انسانها غذای خود را با استفاده از ابزار، نرم میکردند.
منبع:دندانه